Galvaniz işleminden geçirilen rulo saclar, tek ya da çift taraflı boyanır. Boyalı sac işleminin amacı, ürünün daha estetik görünmesini sağlamak ve dış etkenlere karşı korumasını güçlendirmektir.  

Boyalı Sac Nedir?

Soğuk ya da sıcak haddeleme ve galvaniz işlemine tabi tutulan rulo sacların kimyasal boyalarla boyanması işlemidir. Boyalı sac işlemi, galvaniz malzemesi üzerine yapılır.

Boyama İşlemi Nasıl Yapılır?

Boyama işlemine başlamadan önce rulo sac yüzeyi temizlenir. Temizleme işleminden sonra kurutma işlemine geçilir.

Yüzey temizleme işleminin yapıldığı banyo 60 derece sıcaklığında tutulur. Rulo bu havuzdan geçerken sıcaklık 80 dereceye kadar yükseltilir. Banyo içerisinde sürekli akan su ve sıcaklık, banyoda hareket halinde olan rulonun yüzeyinin temizlenmesini sağlar.

Rulo sac kurutma işlemi 120-140 derece sıcaklığında olan özel odalarda gerçekleştirilir. Bu odalarda sac malzemesi 5 ya da 6 bar buhar basıncına tabi tutulur.

Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra boyama işlemine geçilir.

Boyama işlemi için özel odalar vardır. Bu odalarda sprey yöntemiyle boyama gerçekleştirilir. İsteğe göre tek yüzey ya da her iki yüzey de boyama işlemine tabi tutulabilir.

Statik özelliğe sahip boyalar, metalin yüzeyine yapışır ve bütünleşir. Önce astar boyama işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra bir kat ve en son ikinci kat boya atılır. Böylelikle boyama işlemi tamamlanmış olur.

Boyama işleminden sonra boyalı sac, kurumaya bırakılır.

Boyalı Sac Özellikleri Nelerdir?

Boyalı rulo dış koşullara karşı dayanıklıdır. Kalıcı renk seçeneğine sahiptir. Boyalı trapez sac ya da yalnızca rulo sac şeklinde üretilebilirler.

Sac kalınlığı 0,30 ve 1 milimetre arasında değişebilir. En fazla 1500 milimetre genişliğe kadar üretilirler. Bazı boyalı sac ürünü çinko kaplama özelliğine sahiptir. Çinko kaplama ile üretilen ürünlerin kaplama kalınlığı 100 ila 350 gram arasında değişir.

Boyalı sac istif ağırlığı en az 500 kilogram, en fazla ise 25 bin kilogramdır.

İstenilen renkte üretim sağlanabilir.

Hangi Alanlarda Kullanılır?

En çok inşaat sektöründe kullanılır. İnşaat sektörünün dışında aşağıdaki alanlarda da kullanılır:

  • Dayanıklı tüketim malları,
  • Beyaz eşya üretimi,
  • Elektronik sektörü,
  • Isıtma sistemleri,
  • Aydınlatma ve elektrik sistemleri,
  • Reklam panoları,
  • Tarım ve hayvancılık.

Boyalı Sac Kullanımının Avantajları

Dış hava koşullarına karşı oldukça dayanıklıdır. İnşaat sektörü ve dayanıklı tüketim mallarının bulunduğu sektörde tercih edilmesinin nedeni budur.

Darbelere karşı dayanıklıdır. Farklı renk seçeneğine sahiptir. Renkler kalıcıdır. Güneş ışınları başta olmak üzere nem ve rüzgar etkilerine karşı da dayanıklıdır. Dekoratif bir görüntü sağlar. Bu yüzden çatı ve cephe kaplamalarında tercih edilirler. Yani hem sağlamdır, hem de dekoratiftir. Geri dönüşüm özelliği vardır. Bu yüzden çevre dostu bir üründür. Ulusal ve uluslar arası kalite standartlarında üretilirler. Bu yüzden oldukça güvenilirdirler.

Kolay bir şekilde işlenebilirler. Bu yüzden müşteriye dilediği ürünü seçme imkanı sağlar. Şantiye ve depo alanlarında çok az yer işgal eder. Depolaması ve muhafazası oldukça kolay ve ekonomiktir. Düşük maliyetlerde üretilirler. Hızlı montaja imkan sağlarlar.

Boyalı Sac Modelleri

Rulo, levha, trapez, oluklu, gofrafjlı, stor ve bant gibi çeşitli formlarda üretilirler. Aynı zamanda bu formlar, boyalı sac modelleri olarak da adlandırılır.

Boyalı Sac
Scroll to Top
Scroll to Top